Δημόσιο - ΑΣΕΠ

Μηταράκης: Μηχανισμός στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων και μειώσεις εισφορών

Πότε η δίκη του ΣτΕ για τις διεκδικήσεις στα αναδρομικά - Προς αναθεώρηση τα ποσοστά αναπλήρωσης

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλει όλα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο αρμόδιος υφυπουργός εστίασε και στην προσφυγή της κυβέρνησης στο ΣτΕ ώστε να γίνει μια πιλοτική δίκη για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων και να δοθεί μια απάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου.

Σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Μηταράκης παραδέχτηκε ότι είναι σε χαμηλά επίπεδα και προανήγγειλε τη διεξαγωγή μιας μελέτης επιπτώσεων για το επίπεδο διαβίωσης στο υπάρχον σύστημα. Όπως είπε «το ΣτΕ έδωσε μια αίσθηση κατεύθυνσης για το που πρέπει να πάνε τα ποσοστά αναπλήρωσης, ωστόσο την πρόθεσή μας για τα αναδρομικά θα την επιβεβαιώσουμε με την αναλογιστική μελέτη».

Ακόμα ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων, καθώς όπως είπε «είμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο και μόνο προς τα πάνω θα πάμε».

Για τις εισφορές είπε ότι μπαίνουμε στην λογική της μείωσης τους, καθώς «οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν πολλά, αλλά ο Έλληνας εργαζόμενος παίρνει λίγα».

Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, μια παροχή που θα είναι μόνιμη, ενώ ανέφερε ότι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα υπάρξουν και αυξήσεις στις συντάξεις.