ΟΑΕΔ - Προγράμματα Εργασίας

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα νέα ποσά μετά τον υπερδιπλασιασμό της επιδότησης

Οι «κερδισμένοι» του ΚΟΤ, αναστολή στα τέλη χρήσης δικτύου

Οι «κερδισμένοι» του ΚΟΤ, αναστολή στα τέλη χρήσης δικτύου

Υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος την ώρα που «εκτοξεύεται» το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.

Τους αριθμούς της αύξησης έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, η η επιδότηση των λογαριασμών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αυξάνεται από 39 ευρώ έως και 45 ευρώ τον μήνα.

Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Οκτώβριο και τώρα βρίσκεται στα 209 ευρώ, είπε ο υπουργός ανακοινώνοντας διεύρυνση του πακέτου στήριξης.

Όπως είπε η κυβέρνηση προχωρά σε απευθείας επιδότηση όλων των λογαριασμών στη χαμηλή τάση για να προστατευτούν τα νοικοκυριά.

Από 9 ευρώ, η επιδότηση αυτή αυξήθηκε στα 18 ευρώ και τώρα υπερδιπλασιάζεται στα 39 ευρώ ανά μήνα για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες για Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Οι «κερδισμένοι» του ΚΟΤ, αναστολή στα τέλη χρήσης δικτύου

Στο κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ η επιδότηση αυξάνεται στα 45 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας, στόχος είναι να μην μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς θέρμανση, ενώ παραδέχτηκε πως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα και εντείνεται η ανησυχία για την ενεργειακή κρίση ενόψει χειμώνα.

Παράλληλα, αναστέλλεται για ένα δίμηνο η πληρωμή τελών χρήσης δικτύου για να υπάρξει επιπρόσθετη ανακούφιση στα νοικοκυριά.

Συνολικά το κόστος της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 620 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της επιδότησης, αυτή θα προέλθει από τα αυξημένα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων καθώς και από το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο όσο παραμένουν ψηλά οι τιμές στο ενεργειακό χρηματιστήριο, τόσο ενισχύεται.

Δηλαδή, η νέα αύξηση της επιδότησης δεν θα επιφέρει επιπλέον βάρη στον προϋπολογισμό.