ΟΑΕΔ - Προγράμματα Εργασίας

Κοινωφελής Εργασία: «Έκλεισαν» οι 25.000 θέσεις για περιφέρειες, δήμους και δημόσιους φορείς

Πότε οι αιτήσεις για την Κοινωφελή του ΟΑΕΔ

Στο υπουργείο Εργασίας οι θέσεις εργασίας για ανέργους από την Κοινωφελή ΟΑΕΔ

Στο υπουργείο Εργασίας οι θέσεις εργασίας για ανέργους από την Κοινωφελή ΟΑΕΔ.

Ένα μεγάλο «αγκάθι» για την έναρξη της λειτουργίας του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, ξεπεράστηκε: Δόθηκαν στο αρμόδιο υπουργείο, οι θέσεις που θα καλυφθούν από τους δήμους, τις περιφέρειες και τους δημόσιους φορείς, ώστε να προκύψουν οι 25.000 ωφελούμενοι-άνεργοι που θα εργαστούν με συμβάσεις 8 μηνών.

Οι αποδοχές τους θα βρίσκονται στα όρια του κατώτατου μισθού (650 ευρώ μικτά ή 548 καθαρά, ημερομίσθιο 21,84 ευρώ).

Απομένει το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, να ολοκληρώσουν την προετοιμασία που πρέπει να γίνει, ώστε να δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη για να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων.

Πότε οι αιτήσεις για την Κοινωφελή

Η εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων είναι ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Ακολουθούν οι προσωρινοί πίνακες των ωφελούμενων ανέργων, ανά φορέα και περιοχή προτίμησης, οι ενστάσεις, ο έλεγχός τους και οι οριστικοί πίνακες. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η επίσημη τοποθέτηση των ωφελούμενων στις θέσεις απασχόλησης που θα έχουν επιλεχθεί, θα γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους ή στις αρχές Ιανουαρίου
της νέας χρονιάς, εάν δεν υπάρξει κάποιο άλλο απρόοπτο.

Ποιοι συμμετέχουν

Σε κάθε περίπτωση, στο νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που θα εκκινήσει το λιγότερο 10 μήνες μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι υπήρξαν ωφελούμενοι στα προηγούμενα προγράμματα από το 2017 έως και το 2020.

Για την κατανομή των θέσεων του νέου προγράμματος, ελήφθη υπόψη και η κατάσταση που επικράτησε το περασμένο καλοκαίρι με τις πυρκαγιές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Επίσης, αξιολογήθηκαν και έγινε ειδική επιλογή και για τις περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες και από σεισμούς.

Η βασική «δομή» του προγράμματος πάντως θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα. Από τους 8 μήνες απασχόλησης, οι 7 θα είναι εργασία στους φορείς που θα γίνει η τελική επιλογή και ο ένας θα είναι κατάρτιση.

Ξεχωριστή κατανομή στο πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί για το υπουργείο Μετανάστευσης και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συνολικά, μόνο για εκεί, θα προκηρυχθούν 2.260 θέσεις (1.560 στο υπουργείο Μετανάστευσης και 700 στο υπουργείο Περιβάλλοντος).