ΟΑΕΔ - Προγράμματα Εργασίας

ΟΑΕΔ: Νέες Πειραματικές Σχολές Μαθητείας στον τουρισμό

Σε 21,78 ευρώ η αμοιβή των μαθητών - διετής φοίτηση

Υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων έως και 15 Νοεμβρίου
07/11/2021 | 10:36

Στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στοχεύει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού με την ίδρυση επτά νέων Πειραματικών Σχολών Μαθητείας σε επτά πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κρήτη, Μυτιλήνη, Πάτρα και Ρόδο) της χώρας.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία του ΟΑΕΔ γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Να σημειωθεί ότι πανελλαδικά λειτουργούν 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ με 33 ειδικότητες, όπου οι μαθητές το πρωί μαθητεύουν σε επιχειρήσεις σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητά τους, ενώ το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα.

«Οι Π.ΕΠΑΣ έρχονται να λύσουν ένα σημαντικό πρόβλημα που δυσχεραίνει τη μαθητεία στον τομέα του τουρισμού. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, που στην πλειονότητά τους λειτουργούν εποχικά, δεν μπορούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας κατά τους χειμερινούς μήνες, δεδομένου ότι οι περισσότερες παραμένουν κλειστές. Γι' αυτό, λοιπόν, στις Π.ΕΠΑΣ το θεωρητικό μέρος θα υλοποιείται από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, ενώ η μαθητεία στις επιχειρήσεις θα πραγματοποιείται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο« αναφέρει ο ΟΑΕΔ.

Οι Π.ΕΠΑΣ θα εκπαιδεύσουν τους μαθητές στις ειδικότητες "Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης", "Τεχνίτης Επισιτισμού" και "Υπάλληλος υποδοχής πελατών ξενοδοχείου" με την αμοιβή των μαθητών να αντιστοιχεί σε 21,78 ευρώ για κάθε ημέρα μαθητείας σε εργασιακό χώρο, καθ' όλη τη διάρκεια της διετούς φοίτησης (τέσσερα εξάμηνα). Επιπλέον, οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας λαμβάνουν επίδομα στέγασης και σίτισης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και δικαιούνται αναβολή στράτευσης. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εισαγωγής έχουν όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω, είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου με καλή γνώση ξένης γλώσσας (αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά) και οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως και τις 15 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα συσταθεί ομάδα εργασίας, υπεύθυνη για την υλοποίηση της μαθητείας, με σκοπό την καλύτερη διασύνδεση των επιχειρήσεων με τους μαθητευόμενους, αρμόδια, επίσης, για τη διενέργεια αξιολογήσεων και την οργάνωση σεμιναρίων για την περαιτέρω επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτών των επιχειρήσεων.

Αναλυτικά οι ειδικότητες:

Π.ΕΠΑΣ Καλαμακίου-Π.ΕΠΑΣ Ηρακλείου Κρήτης-Π.ΕΠΑΣ Ρόδου

  • Τεχνίτης μαγειρικής τέχνης
  • Τεχνίτης επισιτισμού
  • Υπάλληλος υποδοχής πελατών ξενοδοχείου

Π.ΕΠΑΣ Μυτιλήνης-Π.ΕΠΑΣ Πάτρας

  • Τεχνίτης μαγειρικής τέχνης
  • Τεχνίτης επισιτισμού

Π.ΕΠΑΣ 1ης Θεσσαλονίκης

  • Τεχνίτης επισιτισμού
  • Υπάλληλος υποδοχής πελατών ξενοδοχείου

Π.ΕΠΑΣ Κέρκυρας

  • Υπάλληλος υποδοχής πελατών ξενοδοχείου

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως και τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-peiramatike-epaggelmatike-skhole-tou-oaed.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε πειραματική επαγγελματική σχολή του ΟΑΕΔ.