Επικαιρότητα

Οι καθαρίστριες του ΟΑΕΔ φέρνουν κόντρα υπ. Εργασίας με τα συνδικάτα

Τα νούμερα που «κρύβουν» ή «αποκαλύπτουν» την πραγματικότητα!

Ποια είναι η... άλλη πραγματικότητα

Ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους, 500 καθαρίστριες του ΟΑΕΔ, δημιουργεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και προκαλεί κριτική στην κυβέρνηση. Η επιλογή που έχει γίνει στο εξής αυτές οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο, να καλύπτονται με εργολαβία, οδηγεί αυτές τις καθαρίστριες στην ανεργία. Τα συνδικάτα, με επικεφαλής τη ΓΣΕΕ, αντέδρασαν σε αυτή την προοπτική και εξέφρασαν την στήριξή τους στις καθαρίστριες. Μετά την κριτική που ασκήθηκε, η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, επικεντρώθηκε στο να παρατεθούν στοιχεία, που δείχνουν ότι οι εργολαβίες που έρχονται είναι επ’ ωφελία του δημοσίου τομέα, καθώς στοιχίζουν λιγότερο από ότι παλιότερα!

Πράγματι, τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή προ ημερών ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, δείχνουν ότι θα προσληφθούν 41 περισσότεροι υπάλληλοι καθαριότητας, άρα οι 500, θα γίνουν 4541 με το νέο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε μέσω εργολαβίας.

Επίσης, τονίζεται ότι με αυτή την πρωτοβουλία θα μειωθεί η διοικητική δαπάνη αφού από τα 4 εκατ. ευρώ που ήταν το κόστος των ετήσιων συμβάσεων εργασίας γι’ αυτές τις καθαρίστριες, τώρα θα είναι 3,75 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, τονίζει το υπουργείο Εργασίας, ότι εφεξής δεν θα επωμίζεται ο ΟΑΕΔ της πρόσθετες δαπάνες από την προμήθεια ειδών καθαρισμού, ούτε το διοικητικό κόστος της επιλογής και της διαχείρισης του προσωπικού. Έτσι, καταλήγει το υπουργείο Εργασίας ότι το μηνιαίο όφελος θα ξεπερνά το 25%, σε σύγκριση με τις δημόσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου του 2019.

Υπάρχει όμως και η «άλλη» πραγματικότητα. Αυτή που λέει ότι οι νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν, με τις όποιες καθαρίστριες, όχι απαραίτητα τις ήδη υπάρχουσες, θα αφορούν ωρομίσθια και όχι μισθωτή απασχόληση! Αυτό σημαίνει ότι όσες δουλέψουν στα κτίρια του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να συμβιβαστούν με αισθητά χαμηλότερες αποδοχές, σε σύγκριση με τις σημερινές.

Υπενθυμίζεται ότι οι τωρινές συμβάσεις αφορούσαν μισθωτή απασχόληση και οι καθαρίστριες λάμβαναν έναν σαφώς πιο αξιοπρεπή μισθό. Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος από διοικητικούς «κύκλους» του Οργανισμού, ότι η μείωση της προσφοράς από τον εργολάβο, έγινε καθώς δεν συμπεριλήφθηκε στη δαπάνη ο ΦΠΑ με τον οποίο είναι επιφορτισμένος. Ο λόγος είναι ότι ο ΦΠΑ επιστρέφει στην Πολιτεία, άρα δεν προσμετρήθηκε! Συνεπώς, έτσι βγήκε χαμηλότερο το κόστος…

Εμείς απλώς παραθέτουμε την μισθοδοσία για τις 16 καθαρίστριες στη δομή της διοίκησης του ΟΑΕΔ: Τον Σεπτέμβριο ήταν 8.000 ευρώ. Με τη νέα σύμβαση, ο προϋπολογισμός είναι για… 15.500 ευρώ! Άρα σχεδόν διπλάσια δαπάνη…