Συντάξεις - Ασφάλιση

Αξιολόγηση οικονομίας: Στο μικροσκόπιο των Θεσμών ελλείμματα και οφειλές του ΕΦΚΑ

Συνάντηση με Χατζηδάκη

Οι συσσωρευμένες εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ, κύρια στον τομέα της απονομής συντάξεων, αλλά και τα μειωμένα έσοδα του Φορέα, αποτελούν βασικό πεδίο προβληματισμού των Θεσμών.

Οι επικεφαλής τους, συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και συζήτησαν μαζί του το «καυτό» θέμα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ο κ. Χατζηδάκης τους διαβεβαίωσε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αλλά και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το α’ εξάμηνο του 2022, θα υπάρξει ραγδαία μείωση του στοκ, στον τομέα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι κύριες συντάξεις φτάνουν στα επίπεδα των 130.000, που δεν έχουν ακόμα απονεμηθεί…

Πάντως τα σημεία όπου διαπιστώνεται η «τριβή» με τους θεσμούς, είναι τα εξής:

  • Τα έσοδα του ΕΦΚΑ: Τον Αύγουστο καταγράφηκε μείωση κατά 167 εκατ. ευρώ, γεγονός που προβληματίζει
  • Οι δαπάνες του ΕΦΚΑ: Οι υποχρεώσεις του Φορέα, κύρια λόγω αύξησης του αριθμού των συντάξεων, ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμα και τα 314 εκατ. ευρώ, που έχουν προϋπολογιστεί για το 2022.
  • Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης: Αθροιστικά, ξεπερνούν συνολικά τις 250.000 (κύριες, επικουρικές, διεθνείς). Το κόστος θα είναι αυξημένο και επειδή για την καταβολή τους, θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά ποσά, από την ημερομηνία υποβολής της κάθε αίτησης.
  • ΚΕΑΟ χρέη: Οι συσσωρευμένες οφειλές προς την Κοινωνική Ασφάλισης, για πρώτη φορά έχουν υπερβεί τα 38 δισ. ευρώ.