ΟΑΕΔ - Προγράμματα Εργασίας

Χάνουν το επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό

Ποιοi εργαζόμενοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Ευρεία σύσκεψη τις επόμενες ημέρες για να αποσαφηνιστούν οι εκκρεμότητες

Εκτός επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ θα βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι οποίοι για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης μονομερώς και στη συνέχεια δεν επαναπροσλήφθηκαν.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και στη ΓΓ του υπουργείου Εργασίας, Άννας Στρατινάκη, έγινε γνωστό ότι οι εργαζόμενοι για τους οποίους δεν φαίνεται κάποια πρόσληψη, άρα ούτε και απόλυση στη συνέχεια, δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας. Έτσι, τα 50 ένσημα που προκύπτουν από το δίμηνο της αναστολής σύμβασης δεν θα τους χρησιμεύσουν για να λάβουν και την εν λόγω παροχή…

Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι εργαζόμενοι δεν επέστρεψαν στην εργασία τους, επειδή η επιχείρηση που δούλευαν πέρσι, φέτος δεν άνοιξε. Επίσης, υπάρχουν και αρκετοί εργαζόμενοι στον κλάδο, οι οποίοι δεν επαναπροσλήφθηκαν, επειδή έπεσαν θύματα εργοδοτικής παραβατικότητας. Και σε αυτή την περίπτωση όμως,  δεν θα χορηγηθεί επίδομα ανεργίας. Σε δεινή θέση, φαίνεται πως θα βρεθούν και οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση που δεν εργάστηκαν το φετινό καλοκαίρι, επειδή δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προβλέπεται κάποιας μορφής οικονομική στήριξη από την Πολιτεία.

Αντίθετα, θα βγουν στο επίδομα με 50 ένσημα, όσοι ήταν σε αναστολή τον Μάιο και τον Ιούνιο και στη συνέχεια επέστρεψαν κανονικά στην εργασία του. Μάλιστα, θα τους προσμετρηθούν κανονικά και τα ένσημα από το δίμηνο της αναστολής σύμβασης.

Επίσης, έγινε γνωστό στην ίδια συνάντηση ότι το  πλαφόν των 400 ημερών ασφάλισης κατά την τελευταία τετραετία, όπως έχει θεσπιστεί, δεν θα ισχύσει φέτος για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και τον τουρισμό.

Η Ομοσπονδία πρότεινε να γίνει έλεγχος μέσω του συστήματος Εργάνη ώστε να φανεί ποιοι εργαζόμενοι έλαβαν πέρσι την έκτακτη επιχορήγηση για το διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου και φέτος δεν βρήκαν δουλειά.  Έτσι, σε αυτούς τους εργαζόμενους ζητήθηκε να δοθεί επίδομα ανεργίας, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Εργασίας. Η ΠΟΕΕΤ επανέλαβε ότι παραμένει άλυτο το πρόβλημα με την μη εμφάνιση των ενσήμων από τις περσινές αναστολές σύμβασης και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι που είναι δικαιούχοι επιδομάτων.

Το Υπουργείο δεσμεύτηκε πως τις επόμενες ημέρες θα γίνει ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας, αλλά και του ΕΦΚΑ με σκοπό να αποσαφηνιστούν όλες οι εκκρεμότητες.