Συντάξεις - Ασφάλιση

«Παιχνίδια» με τον κατώτατο μισθό από τον Χατζηδάκη

Παρουσίασε 7 μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν θα λάβουν αύξηση

Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, «άνοιξε την όρεξη» και τις προσδοκίες για αυξήσεις στους μισθούς. Ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2022.

Στην χθεσινή συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε, παρουσίασε επτά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την στήριξη της απασχόλησης, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Τα μέτρα, περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την εξάμηνη επιδοτούμενη απασχόληση 35.000 νέων έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία, την παράταση της μείωσης των εισφορών έως το τέλος του 2022 και 150.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, σε συνδυασμό με ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού με στόχο να υπάρξει αντανάκλαση του κοινωνικού μερίσματος.

Ο κ. Χατζηδάκης, παραδέχθηκε ότι η αύξηση κατά 2% ( δηλαδή στα 663 από 650 ευρώ μικτά) που έχει ήδη αποφασιστεί, «είναι πενιχρή, αποτελεί όμως υπέρβαση σε σχέση με την εξαιρετικά αρνητική οικονομική συγκυρία με ύφεση στο 8%, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Βέβαια, η απόφαση αυτή πάρθηκε εν μέσω θέρους και με τα θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας να είναι υπαρκτά. Τώρα,  δύο μήνες μετά, με τον στόχο για την ετήσια ανάπτυξη να αναθεωρείται από το 3,6%, στο 5,9%, ο υπουργός Εργασίας «ανοίγει θέμα».

«Καταγράφεται ανοδική τάση της οικονομίας και η κυβέρνηση προτίθεται να την εκμεταλλευτεί υπέρ των εργαζομένων και των ανέργων», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Το δια ταύτα όμως παραμένει: Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, δεν θα λάβουν την παραμικρή αύξηση για το 2021, χρονιά κατά την οποία η ανάπτυξη της οικονομίας θα «τρέχει» σχεδόν με 6%! Επίσης, για το 2022 έχει ήδη προγραμματιστεί περιορισμένη αύξηση στις κατώτατες αποδοχές, στα όρια του… εμπαιγμού για 600.000 δικαιούχους, της τάξης του 2%, δηλαδή μόλις 13 ευρώ ή 0,52 ευρώ ανά ημέρα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ή ότι στο υπουργείο Εργασίας δεν διέγνωσαν σωστά την ανοδική τάση της οικονομίας ή ότι απλώς έχει ξεκινήσει ένα «παιχνίδι υποσχέσεων και εντυπώσεων», από τώρα για την επόμενη χρονιά. Μένει να δούμε, αν η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για διπλάσια αύξηση στον κατώτατο μισθό, από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας…