Συντάξεις - Ασφάλιση

Ανατροπές (και) στις απολύσεις φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο

Αύξηση αποζημίωσης αντί για επαναπρόσληψη

Σε έμμεση απελευθέρωση των απολύσεων, οδηγούν διατάξεις που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζει η Κυβέρνηση

Σε έμμεση απελευθέρωση των απολύσεων, οδηγούν διατάξεις που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα υπάρχει ειδικός όρος που θα τονίζει ότι σε περίπτωση που μια απόλυση κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως καταχρηστική, τότε ο εργαζόμενος δεν θα επαναπροσλαμβάνεται στην επιχείρηση. Απλώς, ο εργοδότης θα επιβαρύνεται με μια επιπλέον αποζημίωση που θα πρέπει να καταβάλλει στον εργαζόμενο που αδικήθηκε και απολύθηκε καταχρηστικά…

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι προφανές ότι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, θα μπορούν να απολύουν καταχρηστικά και όταν μετά από κάποια έτη θα δικαιώνονται οι εργαζόμενοι, απλώς θα τους καταβάλλουν ένα επιπλέον ποσό. Όλα αυτά εάν βέβαια μέχρι τότε υφίστανται οι επιχειρήσεις αυτές.

Για το συγκεκριμένο θέμα, υπήρξε παρέμβαση και από την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και συνεχούς αύξησης της ανεργίας, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας, αλλά ανοίγει το δρόμο σε μαζικές και καταχρηστικές απολύσεις.

Πέραν της επίθεσης στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αποστερεί από τους εργαζομένους και το τελευταίο στήριγμα τους, την δικαστική προστασία απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.»

Διαβάστε επίσης: