Συντάξεις - Ασφάλιση

Αυξήσεις και αναδρομικά μόνο για «νέους» συνταξιούχους

Ποιοι δικαιούχοι βρίσκονται στην «αναμονή» του επανυπολογισμού

Ωφελούμενοι είναι όσοι έχουν βγει στη σύνταξη με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης

Μόνο οι «νέοι» συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (13 Μαΐου 2016), αναμένεται να τύχουν αυξήσεων αλλά και να λάβουν αναδρομικά λόγω επανυπολογισμού των συντάξεών τους. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 50.000 οι ωφελούμενοι και οι όποιες αυξήσεις, μαζί με τα αναδρομικά, προγραμματίζεται να δοθούν μαζί με τις συντάξεις του Ιουνίου, που θα καταβληθούν στα τέλη Μαΐου.

Οι υπόλοιποι 150.000 δικαιούχοι, οι οποίοι όμως είναι «παλαιοί» συνταξιούχοι, θα πρέπει να περιμένουν και άλλο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανυπολογισμού. Ως «παλαιοί» θεωρούνται από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Κοινωνικής Ασφάλισης, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον ανωτέρω «επίμαχο» νόμο.

Ουσιαστικά, ωφελούμενοι είναι όσοι έχουν βγει στη σύνταξη με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Αιτία είναι ο «νόμος Βρούτση» (ν.4670/20), που βελτιώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης, από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω. Νόμος που προέκυψε σε συνέχεια απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Γι’ αυτά και τα αναδρομικά είναι «βάθους» 20 μηνών. Όμως για να προκύψουν τα νέα ποσά σύνταξης, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός της σύνταξης, σύμφωνα με το «νόμο Κατρούγκαλου». Κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει γίνει και έτσι οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε αυτές τις δύο κατηγορίες.

συντάξεις

Μόνο τα 2/5 των οφειλόμενων στους συνταξιούχους

Στο ιδανικό σενάριο, οι «παλαιοί» συνταξιούχοι ίσως προλάβουν να πληρωθούν τις αυξήσεις τους και τα αναδρομικά τους ένα μήνα μετά τους «νέους» συνταξιούχους. Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν φαντάζει εύκολο να συμβεί. Αιτία το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις επανυπολογισμού των συντάξεων που ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί ούτε στο αρχικό τους στάδιο. Συνεπώς, είναι πολύ δύσκολο να προλάβουν οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες της Κοινωνικής Ασφάλισης να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός διμήνου από τώρα…

Σε κάθε περίπτωση οι «νέοι» συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πληρωθούν άπαξ τα αναδρομικά τους, μαζί με την ενσωμάτωση της αύξησης στη σύνταξή τους. Οι «παλαιοί» συνταξιούχοι όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι τις όποιες αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά θα τα λάβουν σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις. Επειδή όμως η διαδικασία αυτή έπρεπε να «τρέχει» ήδη από το 2020, φέτος θα λάβουν τα 2/5 των οφειλόμενων. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα γίνει το 2024…